Moldcell te invită să-ţi cunoşti scriitorii
Nouă tineri autori de poezie, proză şi eseu, finalişti ai Concursului de Creaţie Literară au fost premiaţi astăzi, la sediul companiei Moldcell. Concursul face parte din Proiectul Naţional de Lecturi Publice realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Ministerul Educaţiei. La eveniment s-a făcut bilanţul primului an de existenţă a proiectului şi s-a anunţat continuarea acestuia.
În 2011, 60 de scriitori au străbătut întreaga ţară pentru a comunica cu elevii şcolilor din zonele rurale, dar şi din capitală. 45 de întâlniri au avut loc în 15 raioane ale ţării, inclusiv din sate unde s-au născut personalităţi marcante ale literaturii noastre. Pe timp de vară, scriitorii au mers în cele mai mari tabere pentru a se întâlni cu tinerii cititori. În rezultatul proiectului, în diverse localităţi au fost identificate tinere talente, elevi care s-au îndrăgostit de literatură şi au avut curajul de a-şi explora creativitatea, inspiraţia şi emoţiile. Cei mai perseverenţi dintre aceştia au ajuns în finala Concursului de Creaţie Literară, fiind premiaţi de Uniunea Scriitorilor şi Moldcell.
Este vorba despre:
1. Diana FRUMOSU, liceul „Boris Dânga”, or. Criuleni
2. Elena BIVOL, com. Răzeni, Ialoveni
3. Nicolae DEMENCIUC, Liceul „Luceafărul” din or. Biruinţa, Sângerei
4. Tamara ŢÂBÂRNĂ, Liceul „Olimp”, Sângerei
5. Cristina CLIMA, com. Vadul Raşcov, Şoldăneşti
6. Otilia RUSU, com. Târnova, Edineţ
7. Cătălin SAJIN, or. Căinari
8. Vladimir CIOCÂRLAN, com. Selemet, Cimişlia
9. Irina UNGUREANU, com. Căpriana, Străşeni
Arcadie Suceveanu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova:
„Dorim să mulţumim partenerului nostru de încredere, companiei Moldcell, pentru că a contribuit în mod semnificativ la reluarea consolidată a contactului scriitorilor cu cititorii, întrerupt timp de 20 de ani. Ne bucurăm foarte mult că, în urma călătoriilor prin ţară, am reuşit să descoperim şi nişte tineri talentaţi, cu veritabil potenţial de dezvoltare. Una dintre finaliste, Diana Frumosu, ne-a impresionat prin maturitatea sa creatoare, având deja un manuscris de poezie gata pregătit. Uniunea Scriitorilor, alături de Moldcell îşi asumă responsabilitatea să tipărească volumul de debut al Dianei, ce va apărea pe parcursul acestui an.”
Datorită succesului de care s-a bucurat, a multiplelor solicitări din partea şcolilor şi reacţiilor pozitive în mass media, Proiectul Naţional de Lecturi Publice îşi va continua activitatea în anul 2012, într-un format îmbunătăţit.
Rodica Verbeniuc, şef secţie Comunicări Corporative, Moldcell:
„Compania Moldcell promovează dezvoltarea de parteneriate solide, de lungă durată, care să aducă beneficii concrete tinerilor din ţara noastră. Anul trecut am reuşit să ne cunoaştem mai bine, am înţeles că, mai ales la sate, copiii simt dorinţa de a cunoaşte, de a comunica cu personalităţi şi a-şi explora capacităţile creative. Ni s-a confirmat că există necesitatea de a continua proiectul în 2012, de aceea nu am ezitat să venim în întâmpinarea Uniunii Scriitorilor şi să lansăm a doua etapă de colaborare. Moldcell consideră prioritară motivarea tinerilor şi promovarea metodelor alternative de educaţie. În plus, sprijinind evenimente şi proiecte culturale de amploare, vrem să grăbim „dezgheţul” artelor şi să includem ţara noastră într-un circuit internaţional de comunicare artistică.”
Pe lângă întâlnirile cu cititorii şi donaţii de carte către şcolile implicate, noul format al Proiectului Naţional de Lecturi Publice cuprinde şi componenta relaţionării mai strânse cu cei mai promiţători tineri autori. Elevii vor participa la ateliere regionale şi republicane unde îşi vor citi textele în faţa criticilor, scriitorilor consacraţi şi colegilor de generaţie. Comentariile şi sugestiile obţinute îi vor ajuta să depăşească frica de public, să-şi vadă greşelile, să înveţe noi tehnici de scriere, pentru ca în final să vină cu lucrări demne de a fi publicate în reviste literare, tirajate în volume şi chiar premiate în concursuri din ţară şi de peste hotare.
De asemenea, la întâlnirile din şcoli vor fi invitaţi mai mulţi scriitori din generaţia tânără, pentru a se crea o imagine de perspectivă asupra fenomenului literar contemporan şi a arăta copiilor că există diverse feluri de a se exprima în scris şi nu e obligatoriu să se ţină de formulele clasice, consacrate.
Loretta Handrabura, viceministră a Educaţiei:
„După primul an de colaborare în cadrul proiectului, am primit numeroase reacţii entuziaste din teritoriu, din şcoli unde cărţile noi ajung mai greu, iar scriitori – aproape deloc. Este demnă de cele mai călduroase aprecieri decizia de a extinde proiectul. Ministerul susţine implicarea elevilor în programe extra-curriculare, care le deschid orizonturile şi le creează perspective de dezvoltare. Vom continua să oferim tot sprijinul necesar şi suntem siguri că instituţiile de învăţământ implicate vor valorifica la maxim această oportunitate.”
Finaliştii primei ediţii a Concursului de Creaţie Literară au primit diplome de participare, cărţi şi premii băneşti din partea Uniunii Scriitorilor, dar şi telefoane mobile performante din partea companiei Moldcell.